Retour à tous les projets

Projet —

  • Duo

Bach in time extended

ft Claron Mc Fadden

opname in Amuz, Antwerpen

Bach in Time mag worden beschouwd als het opus magnum van Philippe Thuriot. Het is de culminatie van een vier-decennia-lange ontdekkingstocht doorheen een wijde variatie aan muziekgenres.

Thuriot laat zich in Bach in Time inspireren door Bachs orgelwerken en door zijn preludes en fuga’s voor klavecimbel. Ook de kleine werken uit Anna Magdalena Bach zijn bron tot inspiratie. Er ontstaat een symbiose tussen Blackbird en 300 jaar oude muziek. Balkanklanken ontspruiten uit de Orkestsuite Nr 4 en in het bekende Air wordt nieuwe lucht geblazen met de ludieke titel Airbach.

Bachs werken worden ontrafeld tot op het bot. Ze worden X-rays. En Philippe kleedt ze hierna weer aan op zijn eigen onnavolgbare manier.

Tijdens de productie van I Silenti kreeg het idee om dit initieel solo-programma uit te bouwen tot een duo met niemand minder dan Claron Mc Fadden stilaan vorm. De stem wordt beschouwd als een instrument. Geen tekst. De accordeon krijgt er zowaar een stem bij. En wat voor een?

Ze gingen samen putten onder andere in de Tweestemmige Inventies. Dit resulteerde in pareltjes gedrenkt in weemoed.

Maar ook de Prelude en Fuga BWV 543 voor Orgel gaf bron tot inspiratie. Boven de fuga bouwen ze een Cantus Firmus die vervaarlijk lijkt op de standard All the things you are. Net niet volledig onthuld.

Het is een programma op een flinterdunne lijn. Een subtiel samenspel met de nadruk op spel.